Een van de eerste dingen die in mijn gedachten komen als ik aan Hongarije denk, is het Hongaarse eten. Vele smaakvolle gerechten zijn het proberen waard. Het bekendste Hongaarse gerecht is voor velen de Hongaarse goulash-soep een rijk gevulde soep met veel vlees, aardappelen en andere groenten maar de Hongaarse keuken heeft nog véél meer lekkernijen te bieden die je zeker moet proberen onder andere: pörkölt dit is een vleesstoofpot die in de Bogrács (ketel) langzaam moet garen  op een houtvuur met deze ingrediënten; varkensvlees, uien, wortel, knoflook, paprikapoeder, komijnzaad, rode paprika, laurierblad. Gevulde paprika's (töltött paprika) gele puntpaprika’s gevuld met gehakt en rijst. Lecsó dit is een saus gemaakt van paprika, uien, tomaten, spekjes, kolbász. Lángos is een lekker deegproduct welke in de olie gebakken wordt. De vulling kan bestaan uit zure room, kaas, knoflook dus voor elk wat wils. Vele soorten verse vis uit het Balatonmeer zoals snoekbaars, karper, meerval komen naast vlees ook voor op de menukaarten van de restaurants. Een typisch Hongaars nagerecht is de gundel palatcsinta dit is een pannenkoek die gevuld kan zijn met chocola, ijs, jam, of kwark het smaakt allemaal heerlijk en niet te vergeten de Somloi Galuska dit is een zoet nagerecht bereid met cake, rozijnen, kastanjepuree, chocola en slagroom. Laat het u allemaal maar lekker smaken!

 

Overal zijn goede restaurants waar u kunt genieten van de Hongaarse keuken, soms muzikaal omlijst door een zigeunerorkest die aan uw tafel kunnen komen spelen tijdens het eten. Het geven van een kleine fooi wordt zéér op prijs gesteld. Dit geldt overigens ook voor de ober die uw tafel heeft bediend.

 

Een impressie van een aantal restaurants in en nabij Balatonakali 


Hongaarse recepten:

 

Gevulde paprika's recept voor 4 personen

 

Benodigdheden:

500 gram gehakt

8 stevige puntige gele paprika's (Lidl) heeft ze soms

7 eetlepels gekookte rijst

1 ei kloppen voor in de bloem

2 kleine uien fijn snipperen

1 afgestreken eetlepel zout

gemalen zwarte peper

paprikapoeder (naar behoefte)

selderijblad

1 kilo aardappelen (naar behoefte)

 

Voor de saus: 

1,25 kilo rijpe tomaten, 2 eetlepels suiker, bloem naar behoefte

                                         

Bereidingswijze:

 

Verwijder de zaadjes en de dikke aderen uit de paprika’s en was ze. Gehakt mengen met zout, peper, paprikapoeder, ui. Voeg de gekookte rijst toe. Als de massa gaat klonten roer er dan een geklopt ei doorheen, zodat deze niet uit elkaar valt. Vul de paprika’s met de gehakt/rijstmassa tot ze vol zijn goed aandrukken.

 

Was de tomaten, haal de steeltjes eraf en pureer ze in een zeef, op smaak maken met suiker, zout en wat selderijblad. 100 tot 300 ml water erbij gieten,leg de gevulde paprika’s erin zodat ze net onder water liggen. Snel aan de kook brengen en met de deksel op de pan zachtjes laten garen in 30 minuten. De gare paprika’s eruit halen. Roer de bloem in 100 ml water glad en voeg het aan de saus toe laat het 2-3 minuten zachtjes koken. Leg de paprika’s terug in de saus en verwarm ze. Serveren met gekookte aardappelen.

              Eet smakelijk!                                                                                                                  Jó étvágyat!

 

 


Puszta Pecsenye recept voor 4 personen

 

vlees kruiden met zout en peper, in de bloem deppen en op een bord leggen

schil de aardappelen en rasp ze grof

knip de peterselie, klop de eieren, voeg zout en komijn toe samen met 3 eetlepels zure room en de bloem in een schaal gladroeren

voeg de geperste knoflook, fijngesneden ui en geraspte aardappel toe tot een dikke massa( bloem toevoegen als het niet dik genoeg is)

 

circa 3 cm hoge olielaag in een koekenpan heet laten worden

vlees in de aardappelmassa deppen en 4-5 minuten bakken op een middelhoog vuur

uit laten lekken op keukenpapier en warm houden

bak de in plakjes gesneden knoflook snel in de hete olie van het vlees

 

 

leg op ieder stukje vlees een eetlepel zure room en 1 geperste teen knoflook (naar smaak)

garneer het geheel met een takje peterselie

Aangezien het vlees nogal voedend is, kunt u garneren met salade/en of zuur

EET SMAKELIJK!

 

Benodigdheden:

4 filetlapjes á 120 gram

zout

gemalen peper

slaolie om in te bakken

vleestang

keukenpapier

 

 

Om te paneren:

2 eieren zout

1 theelepel komijn hele zaadjes of gemalen

3 eetlepels zure room

bloem naar behoefte

2 tenen knoflook in dunne plakjes snijden

een halve ui

3 middelgrote aardappels

een half bosje peterselie

Voor de garnering:

20 gram zure room

4 tenen knoflook persen

een paar toefjes peterselie

 

Voorbereidingstijd: 30 minuten

Per portie: 2804 kj/670 kcal



Binnenkort kunt u meer recepten verwachten