Een van de eerste dingen die in mijn gedachten komen als ik aan Hongarije denk, is het Hongaarse eten. Vele smaakvolle gerechten zijn het proberen waard. Het bekendste Hongaarse gerecht is voor velen de Hongaarse goulash-soep of bonensoep een rijk gevulde soep met veel vlees, aardappelen en/of bonen en andere groenten, maar de Hongaarse keuken heeft nog véél meer lekkernijen te bieden die je zeker moet proberen onder andere: pörkölt dit is een vleesstoofpot die in de Bogrács (ketel) langzaam moet garen  op een houtvuur met deze ingrediënten; varkensvlees, uien, wortel, knoflook, paprikapoeder, komijnzaad, rode paprika, laurierblad. Gevulde paprika's (töltött paprika) gele puntpaprika’s gevuld met gehakt en rijst. Lecsó dit is een saus gemaakt van paprika, uien, tomaten, spekjes, kolbász. Lángos is een lekker deegproduct welke in de olie gebakken wordt. De vulling kan bestaan uit zure room, kaas, knoflook dus voor elk wat wils. Vele soorten verse vis uit het Balatonmeer zoals snoekbaars, karper, meerval komen naast vlees ook voor op de menukaarten van de restaurants. Een typisch Hongaars nagerecht is de gundel palatcsinta dit is een pannenkoek die gevuld kan zijn met chocola, ijs, jam, of kwark het smaakt allemaal heerlijk en niet te vergeten de Somloi Galuska een zoet nagerecht bereid met cake, rozijnen, kastanjepuree, chocola en slagroom. Laat het u allemaal maar lekker smaken!

 

Overal zijn goede restaurants waar u kunt genieten van de Hongaarse keuken, soms muzikaal omlijst door een zigeunerorkest die aan uw tafel kunnen komen spelen tijdens het eten. Het geven van een kleine fooi wordt zéér op prijs gesteld. Dit geldt overigens ook voor de ober die uw tafel heeft bediend. Het kan ook zijn dat er al drinkgeld berekent word dit staat op de kassabon beschreven.

 

Een impressie van een aantal restaurants in en nabij Balatonakali 


Hongaarse recepten:

 

Gevulde paprika's recept voor 4 personen

 

Benodigdheden:

500 gram gehakt

8 stevige puntige gele paprika's (Lidl) heeft ze soms

7 eetlepels gekookte rijst

1 ei kloppen voor in de bloem

2 kleine uien fijn snipperen

1 afgestreken eetlepel zout

gemalen zwarte peper

paprikapoeder (naar behoefte)

selderijblad

1 kilo aardappelen (naar behoefte)

 Voor de saus: 

1,25 kilo rijpe tomaten, 2 eetlepels suiker, bloem naar behoefte

                                         

Bereidingswijze:

 

Verwijder de zaadjes en de dikke aderen uit de paprika’s en was ze. Gehakt mengen met zout, peper, paprikapoeder, ui. Voeg de gekookte rijst toe. Als de massa gaat klonten roer er dan een geklopt ei doorheen, zodat deze niet uit elkaar valt. Vul de paprika’s met de gehakt/rijstmassa tot ze vol zijn goed aandrukken.

 

Was de tomaten, haal de steeltjes eraf en pureer ze in een zeef, op smaak maken met suiker, zout en wat selderijblad. 100 tot 300 ml water erbij gieten,leg de gevulde paprika’s erin zodat ze net onder water liggen. Snel aan de kook brengen en met de deksel op de pan zachtjes laten garen in 30 minuten. De gare paprika’s eruit halen. Roer de bloem in 100 ml water glad en voeg het aan de saus toe laat het 2-3 minuten zachtjes koken. Leg de paprika’s terug in de saus en verwarm ze. Serveren met gekookte aardappelen.

              Eet smakelijk!                                                                                                                  Jó étvágyat!

 

 


Puszta Pecsenye recept voor 4 personen

 

vlees kruiden met zout en peper, in de bloem deppen en op een bord leggen

schil de aardappelen en rasp ze grof

knip de peterselie, klop de eieren, voeg zout en komijn toe samen met 3 eetlepels zure room en de bloem in een schaal gladroeren

voeg de geperste knoflook, fijngesneden ui en geraspte aardappel toe tot een dikke massa (bloem toevoegen als het niet dik genoeg is)

 

circa 3 cm hoge olielaag in een koekenpan heet laten worden

vlees in de aardappelmassa deppen en 4-5 minuten bakken op een middelhoog vuur

uit laten lekken op keukenpapier en warm houden

bak de in plakjes gesneden knoflook snel in de hete olie van het vlees

  

leg op ieder stukje vlees een eetlepel zure room en 1 geperste teen knoflook (naar smaak)

garneer het geheel met een takje peterselie

Aangezien het vlees nogal voedend is, kunt u garneren met salade/en of zuur

EET SMAKELIJK!

 

Benodigdheden:

4 filetlapjes á 120 gram

zout

gemalen peper

slaolie om in te bakken

vleestang

keukenpapier

 

 

Om te paneren:

2 eieren zout

1 theelepel komijn hele zaadjes of gemalen

3 eetlepels zure room

bloem naar behoefte

2 tenen knoflook in dunne plakjes snijden

een halve ui

3 middelgrote aardappels

een half bosje peterselie

Voor de garnering:

20 gram zure room

4 tenen knoflook persen

een paar toefjes peterselie

 

Voorbereidingstijd: 30 minuten

Per portie: 2804 kj/670 kcal



Kiptunnel (Csirkés alagút)

recept voor 4 personen

 



Het Hongaarse model bakblik õzgerinc is te koop bij Huis&Comfort. Voor dit gerecht heeft u 2 bakblikken reerug nodig, maar het gaat ook met 2 cakeblikken van 25 of 30 cm lang.

 

Ingrediënten:

750 gram kipfilet

400 gram bacon of ontbijtspek iets dikker laten snijden door de slager de lengte moet 25 cm zijn

4 eetlepels bloem, 200 gram crème fraîche

 2 eieren

1 bosje peterselie kleinknippen

300-400 gram geraspte kaas jong belegen of belegen naar smaak

zout, peper, en/of kipkruiden

boter om het bakblik mee in te vetten

Paneermeel om het bakblik mee te bestrooien

Werkwijze: 

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Gasstand 3 ook 180 graden

Het bakblik invetten met boter en bestrooien met paneermeel

 

Het bakblik beleggen met de bacon of ontbijtspek eerst over de kopse kanten van het blik, (zie de eerste foto) de plakken moeten elkaar overlappen en over het blik heen kunnen hangen links en rechts

De kipfilét in kleine blokjes snijden en op smaak brengen met zout/peper of kipkruiden

De eieren met wat zout loskloppen, voeg de kleingeknipte peterselie,de crème fraîche, bloem en geraspte kaas toe. Alles mengen en in het blik doen. Vouw de bacon dicht. Restant bacon in de lengte er overheen leggen.

 

Het rooster in het midden van de oven plaatsen en het gerecht een half uur bakken op 180 graden, daarna uit de oven halen en met behulp van het 2e bakblik de massa omdraaien (pas op het gerecht is héél heet)

Zet het blik opnieuw in de oven en bak de massa nog een half uur verder gaar tot het mooi bruin is.

 

Snijd het in plakken en serveer de kiptunnel met een frisse salade/ rijst of friet

Eet smakelijk!

 


Kokosballen

Zoveel ballen als er op de schaal liggen krijg je uit 1 recept

je kunt het recept natuurlijk ook halveren

 

Ingrediënten: 

500 gram gewone biskwie

100 gram cacao

6 eetlepels suiker

20 ml rum essence (1 koffielepel)

100 gram zachte roomboter of Rama 

100 gram abrikozenjam of meer indien noodzakelijk

1 zakje gemalen kokos

100 ml melk of meer om het wat smeuiger te maken 

 

 Werkwijze:

Maal de biskwie fijn in de keukenmachine 

Suiker en cacao erdoor roeren (eventueel met de mixer en deeghaken)

Zachte roomboter/Rama/rum en jam erdoor roeren. Meer melk toevoegen als de massa niet genoeg kleven wil

Draai er mooie ballen van en rol ze door de kokos

 

Bewaar ze in een afgesloten plastic doos in de koelkast. Als ze koel zijn smaken ze nog lekkerder!

Geniet er lekker van!!


Koude fruitsoep van perziken 

heerlijk bij warm weer!

Is ook te maken met appel, kersen, watermeloen, mandarijnen, pruimen, abrikozen, of gemengd fruit. Het liefst van vers fruit maar kan ook van diepvriesfruit of uit een pot

evt wat appelsap toevoegen als je de soep van appels maakt 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor 5 portie's:

700 gram vruchten

6 volle eetlepels suiker,  en 3-4 eetlepels water voor het karamelliseren

kaneelpoeder of 2 hele kaneelstokjes (naar smaak)

4 hele kruidnagels

1 citroen

vanillesuiker naar smaak 1 of 2 zakjes

1 dl zure room vetpercentage 10-20% 

+ 2 eetlepels bloem om te mengen met de zure room

200 ml creme fraîche 15-35% vet

1 dl melk

1 liter water

2 eetlepels aardappelzetmeel of maizena

 

Werkwijze:

Suiker karameliseren tot het een beetje bruin is

Als de gekarameliseerde suiker gaat klonteren, lost dat vanzelf weer op. Kijk op Youtube naar een filmpje hoe je suiker moet karameliseren.

https://www.youtube.com/watch?v=ynyXTrpNJ3g

 

na het karamelliseren de klein gesneden vruchten en de kruidnagels erbij

kort garen maximaal 10 minuten, zonder deksel en goed roeren

de citroen goed schillen dat het witte eraf is, in kleine stukjes snijden en erdoor doen

vanillesuiker toevoegen

het water en de melk toevoegen tot de gewenste hoeveelheid soep

nadat het gekookt is de aardappelzetmeel of maizena erbij doen (maizena eerst met water mengen)

wat af laten koelen, zure room toevoegen als de soep nog warm is

de soep koud laten worden in de koelkast 

op het laatste moment 1 eetlepel creme fraîche in de soepkom leggen

 

De soep koud serveren 

Eet smakelijk