Bezienswaardigheden in onze omgeving

 

Naast het verblijf aan het Balatonmeer zijn er vele andere mogelijkheden om een dagtrip te maken. Zie de tips hieronder beschreven.

 

De beide langgestrekte oevers van het BALATONMEER zijn totaal verschillend. De noordoever ook wel de Balatonrivièra genoemd, is bergachtig en een mooi historisch natuurgebied. De druiventeelt (speciaal in Badacsony) kent hier een lange traditie. U kunt er dan ook in vele plaatsen wijnkelders bezichtigen en uiteraard overal wijnen proeven. In BADACSONY kunt u zich met een jeep naar de wijnberg laten rijden, waar u een fantastisch uitzicht heeft op het Balatonmeer. In deze plaats is het gezellig vertoeven ook ’s avonds. Of wat dacht u van een ritje in een paardenkoets? ook dat behoort tot de mogelijkheden.

 

De hoofdstad van de noordkant van het Balatonmeer is Balatonfüred Bij de haven langs de boulevard is het 7 dagen per week gezellig!. Zet uw auto in de nieuwe parkeergarage en ga hier gezellig shoppen of genieten op één van de vele terrassen bijvoorbeeld bij koffiehuis Karolina of maak een keuze uit de aanwezige restaurants. Het mooie Tagore Sétánypark bij de haven nodigt u uit voor een wandeling of kies een boot voor een pleziervaart op het Balatonmeer. Bij mindere weersomstandigheden kunt u overdekt gaan zwemmen in het aquapark Annagora. De Aldi,Tesco,Pennymarket en Spar  zijn in Balatonfüred aanwezig en 7 dagen per week geopend. In het centrum achter de Piros Templom (rode kerk), staat een overdekte markthal waar onder andere groente, fruit,vlees, brood, kleding, souvenirs te koop zijn. Voor de jongelui zijn er moderne discotheken en nachtclubs in diverse plaatsen.

 

 Bezoek de op vijf heuvels gebouwde barokstad Veszprém met onder andere: burcht, koninklijk paleis, kathedraal, mooie dierentuin en een groot centrum. In de Hypermarkt TESCO kunt u dagelijks winkelen van 06.00 tot 22.00 uur, zondags van 07.00 tot 20.00 uur. De OBI is geopend van 08.00 tot 20.00 uur en zondags van 08.00 tot 18.00 uur. Ook watersporters komen aan het Balatonmeer goed aan hun trekken. Bungeejumpen, surfen, zeilen, waterskiën, waterfietsen, alles is mogelijk en heeft u de middelen niet zelf, géén probleem, alles is te huur aan de stranden. Een van de mooiste plekjes van het Balatonmeer is het schiereiland TIHANY wat onder natuurbescherming staat. Voor de wandelliefhebbers een must. Het heeft een uit 1055 stammend klooster gebouwencomplex met fraaie Abdijkerk en een adembenemend vergezicht op het meer. Ook zijn er meer dan 200 meter hoge vulkaankegels en enkele kratermeren te weten het Belsõ (binnenmeer) en Külsõ tó (buitenmeer) welke héél goed zichtbaar is vanaf de uitkijktoren. Er varen zomers 4 veerboten die u naar de plaats Szántód aan de zuidoever brengen, welke overwegend vlak is, met brede grasstranden en ondiep water.

 

Siófok is de hoofdstad en de grootste badplaats van de zuidkant van het Balatonmeer, met een 15 km lang grasstrand, flaneerboulevards en vele uitgaansmogelijkheden. Het centrum is makkelijk herkenbaar door de fraaie watertoren, met aan de overkant een zeer modern winkelcentrum. Één der oudste steden van Hongarije is Székesfehérvár, met zijn autovrije binnenstad en prachtige gebouwen, zoals de burcht, de dam, het stadhuis en het paleis.

 

Let op! voor alle snelwegen naar Budapest heeft u een Matricavignet nodig. Te koop bij het MOL pompstation in Balatonalmádi of online: http://www.hungary-vignette.eu/  Een rit vanuit Balatonakali naar Budapest is 148,9 km. U kunt ook per (snel) trein gaan. http://elvira.mav-start.hu Voor de sneltrein moet u ook kaartjes kopen voor uw zitplaats, de kosten zijn niet zo duur als in Nederland. Is er géén sneltrein mogelijk, dan moet u overstappen in Székesfehérvár. Kinderen tot 18 jaar en gepensioneerden hebben gratis reizen in Hongarije voor alle soorten van vervoer behalve de taxi. U als vakantieganger dus ook!. Zeg dat u gepensioneerd bent  en laat uw paspoort zien als ernaar gevraagd wordt.

 

Aan de westkant van het Balatonmeer vind u de mooie stad KESZTHELY hier staat het prachtige FESTETICS kasteel het is een uit 1745 stammend slot met een slotkapel en een schitterende tuin. Zowel in als buiten het centrum kunt U gezellig winkelen. Natuurlijk moet u een bad gaan nemen in het wereldberoemde thermaalbad van Héviz. Ook is het de moeite waard het Kisbalaton (het kleine Balatonmeer) te bezoeken een mooi natuurgebied met vogels, vlinders, libellen en andere insecten. In de plaats Zalaegerszeg staat het grootste Aquapark van Europa. Met een dagtrip naar dit mooie park doet u uzelf en uw kinderen een groot plezier.

 

Als u éénmaal in Hongarije bent is een bezoek aan de bruisende wereldstad Budapest welke door de Donau in tweeën wordt gedeeld namelijk BOEDA EN PEST, natuurlijk aan te bevelen! Een wandeling door het historische Boeda met de burchtheuvel, waar het Koninklijk paleis, de beroemde Matthiáskerk en het vissersbastion staan is een bezoek meer dan waard. Het fraaie uitzicht op de Donau levert U ongetwijfeld mooie plaatjes op. Ook de “nieuwe” stad PEST heeft imposante bezienswaardigheden zoals het heldenplein met de koningsbeelden en het parlementsgebouw, de overdekte markthal. De levendige mix van ambachtelijke buurtwinkels, exclusieve boetieks, gezellige cafés en sfeervolle restaurants maakt de Váci utca tot één van de mooiste en geliefde winkelstraat van Budapest hij is met recht te vergelijken met de Kalverstraat en P.C. Hooftstraat van Amsterdam.

 

Natuurlijk is het onmogelijk alles te kunnen bekijken in één dag zeker niet als u eventueel nog wilt gaan zwemmen in één van de beroemdste baden het Széchenyi of het Gellért thermaalbad of andere bezienswaardigheden wilt bekijken. Een dagtrip maken met een Hop-on Hop-off bus is ook een leuke belevenis.  Dan ziet u in vogelvlucht de meest belangrijke bezienswaardigheden. Alle beschreven tips zijn des te meer een reden om langer in Hongarije te verblijven.

 

Kortom, Hongarije heeft alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie. Een goed humeur brengt U natuurlijk zelf mee.